Gå tilforside Fakts om hvalpen Leder eller Chef Generelle øvelser Problemer og indsigt Forstå din hund Ulven som stamfader Sjove billeder og videoklip Generelle egenskaber Skriv til Læs nyhedsbrev Din kommentar Gå til forside Se aktiviteter Skriv med andre hundeinteresserede Hunde og tilbehør Se billeder fra sitet Se øvelser på video Links til andre hundesider Læs om foder og fodring Skriv mail


Når vi anskaffer os en hund har vi samtidig påtaget os et ansvar over for denne. Ansvaret indebære blandt andet at give ikke blot hvalpen men også den voksne hund omsorg, pleje, kærlighed og ikke mindst af alt forståelse.

Hunden kan af gode grunde ikke lære at tale vores sprog, men den kan lære at tyde og tolke vores ord og kropssignaler.

At lære en hund at tale har feks forskeren Bierens de Haan forsøgt men uden synderligt held, da hunden ikke er i besiddelse af en ret

                     

stor akustisk imitationsevne, men det at man i det hele taget kan få en hund til at prøve at imitere menneskelyde er i det hele taget ret interessant.

Vi som mennesker kan heller ikke lære at tale med hundens lyde, altså gøen, vuffen eller bjæffen, men vi kan sagtens lære at bruge hundens kropssprog og signaler og dermed udvide vores kommunikations muligheder, hvis vi ønsker dette.

Med brug af hundens egne signaler ved vi at hunden opfatter og forstår hvad vi ønsker og vi undgår misforståelser som kan give grundlag for konflikter.
Brug af disse signaler indebære naturligvis at hunden har lært sit eget sprog og det er derfor meget vigtigt at hunden er blevet socialiseret godt med både andre hunde og mennesker både som hvalp og unghund.

En hund er et levende væsen og tillige et flokdyr og har derfor behov for at kunne udtrykke sig og at blive forstået og tolket rigtigt.
Har hunden ikke disse muligheder vil der blive en envejs kommunikation fra ejer/leder til hund og vi har svigtet som leder og tilliden fra hundens side vil få et alvorligt knæk.

Hunden vil blive frusteret over ikke at blive forstået og vil i langt de fleste tilfælde give sig udslag i en ændret adfærd, da hunden til stadighed vil forsøge at blive forstået.
På et tidspunkt giver hunden op, men de ophobede frustrationer skal hunden have ud og her begynder de virkelige store adfærdsændringer.

Adfærden kan nu ændres til at hunden begynder at ødelægge ting, hyle når den er alene hjemme, blive urenlig osv osv (læs mere om dette under afsnittet adfærd).
Det kan give sig udslag på utroligt mange måder, men en ting er dog sikkert.
En ændret adfærd har altid en årsag.

© www.nethundene.dk