Gå tilforside Fakts om hvalpen Leder eller Chef Generelle øvelser Problemer og indsigt Forstå din hund Ulven som stamfader Sjove billeder og videoklip Generelle egenskaber Skriv til Læs nyhedsbrev Din kommentar Gå til forside Se aktiviteter Skriv med andre hundeinteresserede Hunde og tilbehør Se billeder fra sitet Se øvelser på video Links til andre hundesider Læs om foder og fodring Skriv mail


At træne og bruge sin hund er sundt for hunden......her får den nemlig mulighed for
at bruge nogle af sine medfødte egenskaber, som den ikke kan udfolde i det daglige.

Når man træner med sin hund får man som ejer og leder en anden form for samhørighed med sin hund, end hvis hunden udelukkende er en familiehund som ikke bruges til noget.

Dermed ikke sagt, at man ikke kan have et godt forhold og lederskab til en familiehund som bare går og hygger sig....det kan man naturligvis sagtens, men det, at man som leder og hund skal være fælles om at løse nogle opgaver giver et helt andet indblik og forståelse af hinandens signaler og grænser.

                     

Når man siger "træne" tænker langt de fleste på lydighedsdressur, men det at træne kan være mange ting og behøver nødvendigvis ikke at være lydighedsdressur, men det er altid en god start at lære hunden lydigheden, da de fleste træningsformer kræver, at man til en vis grad kan komme i kontakt med hunden.
Men ud over at komme i kontakt med hunden er det også vigtigt, at du selv er oplagt til at træne og at du er praktisk påklædt.

Ud over lydighedsdressur kan man feks træne agilty som langt de fleste hunde syntes er vældig sjovt.......denne form for træning må dog ikke udøves før hunden er udvokset knoglemæssigt.

Derudover kan man træne IPO, som er bidearbejde, det samme som politihundene lærer.
Man kan træne sporsøg, hvor man bruger en af hundens oprindelige egenskaber, eller man kan vælge at træne i en jagthundeklub, hvor hunden lære at apportere fugle og andet vildt fra både landjorden og fra vandet.

Eller man kan sammesætte flere former for træning eller træne nogle alternative øvelser med sin hund.
Alternative øvelser kan feks være at lære hunden at gå siksak mellem ens ben, det kan være at lære hunden at rydde sit legetøj op......hente det og lægge det i feks en klodskasse....det kan være at lære hunden at gå balance på et væltet træ i skoven osv osv osv.....


Hunden her rydder sit legetøj op. En leg den syntes er rigtig sjov.

Uanset hvad man vælger er de alternative øvelser en god ting at have i baghovedet...specielt hvis man træner meget seriøst med sin hund og måske går ud til konkurrence med den......kan man med stor fordel bruge sådanne øvelser til at fylde træningen med noget sjovt, men de kan bestemt også bruges til mere seriøse formål, som at styrke lederskabet.

Alle former for træning kræver naturligvis, at man kigger lidt på den race man har anskaffet sig og ser på denne races egenskaber, for det nytter jo ikke noget at tvinge en hund til at udføre et stykke arbejde som den ikke egner sig til og måske slet ikke magter at udføre..........samtidig er det vigtigt at aflæse de signaler hunden sender under træningen. Gør man det, kan man hurtigt finde lige netop de øvelser som hunden er bedst til og som den dermed også syntes er det sjoveste at udføre og det er denne eller disse øvelser som man bør lægge vægten og anstrengelserne på.

Under træningen er det vigtigt at bevare lederrollen og formidle til hunden via de kriterier som med hundens øjne gør os til en god og stærk leder (se afsnittet "leder eller chef" under lederskab) ellers vil vi miste respekt og anseelse i stedet for at styrke vores lederskab yderligere.

Der vil på et senere tidspunkt blive en side med generelle træningsøvelser, hvor du har mulighed for at se indlæringen via små videoklip.

© www.nethundene.dk